Cinc generacions

Botiga de queviures Jordi Forcada Jordi Forcada Muntaner

L'any 1875, Josep Forcada i Daví, veí de la Garriga, s’instal·lava a Barcelona ciutat i obria el primer Queviures Forcada al número 4 del passatge de Domingo.

El fundador de la botiga tingué tres fills: Claudi, dedicat al món de les assegurances i directiu de la Companyia "La Nationale"; Francisca, reconeguda llevadora casada amb un fabricant de paper de l'Anoia, i Josep, el segon Forcada dedicat al món de les queviures.
El segon Josep Forcada també tingué tres fills: la Montserrat, carnissera del comerç durant molts anys, la Núria, casada amb l'Andreu, fundador de L'editorial "la Galera de llibre Infantil", i en Jordi, el tercer Forcada al món dels queviures.
En Jordi tingué dos fills: la Roser, que a la seva joventut va col·laborar en el negoci, i en Jordi qui actualment dirigeix el negoci familiar.
En Jordi té dos fills: La Cristina, que alguna vegada ha col·laborat a la botiga, es dedica al món artístic, concretament a la dansa, i en Jordi, que fins al 2005 ha estat la 5a generació dels Forcada al món dels queviures.
Cinc generacions treballant al mateix barri i al mateix ram. Queden poques famílies amb aquesta història!

El registre artístic sempre ha estat present a la família Forcada. En Josep Forcada Padró, amb el Ford T que tenia, recorria els pobles per fer concerts de música clàssica. El seu cosí, Mariano Padró, va ser mestre d'obres d'Antoni Gaudí. El seu fill, Jordi Forcada Bas, va estudiar i tocar el violoncel al Conservatori de Barcelona amb el mestre Zamacois, i la seva néta Cristina Forcada, dedicada al Ballet , va fer de les seves per bon tros de món...

Encara avui s'escolten a casa històries de quan la Rambla de Catalunya era una Rambla i Consell de Cent girava cap a Pau Claris. De quan al carrer Aragó hi passava el tren i la distracció dels veïns era veure'ls passar. De quan al temps de la postguerra hi havia racionament i compraven els aliments d'amagat per poder atendre els clients... Històries de la guerra en què tothom hi va perdre clients i coneguts.

Es podria escriure un llibre del barri i dels seus habitants. Són moltes històries les que tantes generacions hem viscut de prop. Hi ha clients que d’avis a néts han passat per la botiga i ara vénen amb els seus fills.

Heu sentit alguna vegada parlar de les festes florals del carrer de Mallorca? Diuen que l'avi Forcada Padró les organitzava. És clar que aleshores el carrer Mallorca era de dues direccions, empedrat i es podia fer la festa al carrer.

Més de 130 anys donen per haver viscut molts canvis, haver servit a moltes personalitats, tant polítiques com artístiques, del món dels negocis o militars, de la medicina o de la llei i tants i tants més... Però, sobretot, a molta gent meravellosa que avui encara entra cada dia per la porta.

Tornar a la fotografia