Ens fem una foto? Fotografia domèstica als anys 30

12.05.16 - Exposició

 

La mostra vol ser un reconeixement al valor documental de la fotografia familiar o d’àmbit domèstic en els anys del seu primer apogeu: la dècada de 1930. Fetes al carrer o a casa, íntimes i personals, les imatges constitueixen un contrarelat visual de la vida quotidiana a l’Eixample que complementa o contradiu l’imaginari que s’ha consolidat entorn de la Segona República gràcies a la força de la premsa gràfica i del cinema.

Barcelona experimenta un increment de les pràctiques i els usos fotogràfics des de mitjan anys vint. Gairebé un segle després d’inventar-se, la fotografia s’havia democratitzat fins al punt que la majoria dels barcelonins, fossin de la condició que fossin, podien autorepresentar-se. A partir d’aquest, moment la fotografia és accessible a grups socials més modestos i, sobretot, més joves.

Proliferaran sistemes econòmics i fàcils de fer-se fotografies, com el photomaton, o cabina de fotografia instantània. Els fotògrafs de carrer, cinetristes o minuters, ocuparan les grans artèries de la ciutat i la fundació de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya representarà un gran impuls per a la fotografia amateur. Els temes principals de les fotografies de les classes urbanes són el lleure i l’entreteniment al camp o a la ciutat. Les escenes es repeteixen: excursions, estiueig, jocs en terrats i balcons, el retrat al Tibidabo o al Parc de la Ciutadella.

Entre un cert sentit de consciència històrica i la necessitat d'una quotidianitat al més normal possible, les fotos de casa testimonien noves pràctiques urbanes i culturals i, sobretot, nous protagonistes, en uns anys conflictius marcats per profunds canvis polítics i socials.

 

Exposició del 12 de maig al 21 de juny de 2016

Horari de visita: de dilluns a dissabte de de 10 a 13 h i de 16 a 21 h

Inauguració: dijous 12 de maig a les 19 h

Amb la col·laboració de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

 

Dimarts 17 de maig a les 19 h

VISITA COMENTADA AMB ELS COMISSARIS DE L’EXPOSICIÓ

Visita a càrrec de Núria F. Rius, historiadora de la fotografia, i Jordi Calafell, fotògraf

 

Divendres 3 de juny a les 18 h

Dissabte 4 de juny a les 11 h

VISITES COMENTADES A L’EXPOSICIÓ

Les claus per interpretar la fotografia domèstica dels anys 30, que ens apropa als canvis culturals, socials i polítics d’una època convulsa.

 

Dimarts 7 de juny a les 19 h

LA POPULARITZACIÓ DE L’STAR SYSTEM PROPI: ARTISTES, ESPORTISTES I LITERATS RETRATATS EN ELS REPORTATGES DE PREMSA

Conferència a càrrec de la periodista Teresa Ferré

Als anys 30, juntament amb al fenomen de la fotografia familiar, es popularitza la cultura de masses i creix l’interès de la població per la vida privada i la intimitat dels personatges públics de diferents àmbits.

 

Dimecres 8 de juny de 17.30 a 19.30 h

TENS FOTOGRAFIES DELS ANYS 30? APRÈN A IDENTIFICAR-LES I CONSERVAR-LES

Taller a càrrec de Pep Parer, de Fotoconnexió

Coneixerem els procediments i formats fotogràfics més característics dels anys 30 i obtindrem les pautes bàsiques per identificar, conservar i digitalitzar les fotografies familiars, amb receptes casolanes a l’abast de tothom.

 

Activitats gratuïtes. Cal reserva prèvia enviant un correu electrònic a finestres@casaelizalde.com o trucant al 93.488.05.90

 

Díptic exposició

 

 

Tornar a esdeveniments

On som

Centre Cultural La Casa Elizalde
València, 302
08009 Barcelona
T. 934 880 590
F. 934 875 275

finestres@finestresdelamemoria.org
casaelizalde@casaelizalde.com

www.casaelizalde.com

Centre Cultural la Casa Elizalde