Activitat — Finestres

175 anys de fotografia a Barcelona

54.jpg

Ara fa 175 anys, el 10 de novembre de 1839, en un acte solemne, la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona va organitzar la presentació pública de la tècnica del daguerreotip. D’aquesta manera s’obtenia la primera fotografia de l’Estat espanyol, al Pla de Palau de Barcelona, i s’inaugurava un llenguatge nou, vinculat a la tècnica i a la modernitat, entre la ciència i l’art.

Més enllà dels arxius, avui dia hi ha moltes entitats que vetllen per la conservació i la difusió del patrimoni fotogràfic. Sobretot perquè les imatges són considerades la memòria gràfica indispensable per conèixer la història de persones, barris i ciutats. Les fotografies són testimonis directes de la vida del passat i ens aporten informació rellevant sobre aspectes socials, econòmics, polítics, culturals i un llarg etcètera d’un moment històric determinat.

En el cicle que presentem, coneixerem el vincle de la fotografia i la memòria històrica local a partir de projectes construïts a l’entorn d’aquest binomi. Commemorarem l’arribada de la fotografia a Barcelona tot recuperant-ne la història, el món dels estudis de retrat, l’evolució tecnològica i els espais socials que ha ocupat la fotografia.

PROGRAMACIÓ

CONFERÈNCIES

Els inicis del daguerreotip a Barcelona. De l’experimentació al retrat.
A càrrec de María de los Santos García Felguera, professora de la UPF, i Jep Martí Baiget, arxiver i historiador de la fotografia.
Dijous 13 de novembre a les 19 h
La fotografia –aleshores «daguerreotip»– es va difondre pel món l’estiu de 1839. A Barcelona hi arribà al novembre, gràcies a institucions científiques i culturals, i aviat es consolidaria com a negoci amb retratistes com Maurici Sagristà, considerat el primer fotògraf barceloní, i d’altres provinents de l’estranger.

Els valors de la fotografia. Entre allò quotidià i l’excepció
A càrrec de Núria Peist, professora de la UB
Dijous 27 de novembre a les 18 h
Art o document? La concepció de la fotografia ha oscil•lat segons els espais socials que ha ocupat al llarg de la història. Conèixer els orígens ens dóna la clau per entendre el valor patrimonial que té avui dia.
A continuació, hi haurà una taula rodona en què s’exposaran projectes que, com Finestres de la memòria, han estat elaborats a l’entorn de la fotografia antiga i la memòria històrica local.

Una allau de mirades. Tècniques fotogràfiques del segle XIX
A càrrec de Rafel Torrella, conservador de l’AFB
Dimarts 2 de desembre a les 19 h
Un recorregut per les diferents innovacions tècniques que la fotografia va experimentar al llarg de mig segle per tal d’aconseguir una imatge més nítida, reproduïble i instantània i afavorir, així, el desenvolupament modern.
Hi col•labora: Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Fotografia a l’Eixample del 1900
A càrrec de Lluís Permanyer, historiador i periodista
Dimecres 3 de desembre a les 19 h
El desenvolupament de la fotografia a Barcelona va tenir un espai privilegiat a l’Eixample del tombant de segle. La burgesia va tenir accés a la pràctica fotogràfica, en els estudis de retrat en un primer moment i, més endavant, adquirint les càmeres amateurs d’importació que van començar a arribar a Barcelona la dècada de 1980.

De les solemnitats familiars al document. Una revisió històrica de la fotografia domèstica
A càrrec de Jordi Calafell, fotògraf i tècnic de l’AFB i Núria F. Rius, professora de la UPF i l’Escola Massana
Dimarts 9 de desembre a les 19 h
Des dels inicis fins a l’actualitat, la fotografia ha tingut una presència singular en l’àmbit domèstic. Els valors socials entorn de la família i l’amistat de cada època han marcat l’estil de les imatges i revisar-les contribueix a interpretar-les i a posar en valor els fons fotogràfics familiars.

TALLERS

Fotografies en conserva
Professors de Fotoconnexió
Dies 18, 20 i 25 de novembre de 18 a 20 h
Oferirem pautes per a la identificació i conservació de documents fotogràfics guardats en arxius familiars.  A partir d’un seguit de receptes senzilles descobrirem quins materials són els més adequats per desar les nostres fotografies per tal que es conservin durant molts anys.

Demostració de col•lodió humit
A càrrec de Lola Montserrat, fotògrafa
Dissabte 22 de novembre de 10 a 12 h
Experimentarem amb la tècnica del col•lodió humit, un procés fotogràfic del segle XIX que ha experimentat un interès renovat i que permet obtenir imatges de gran bellesa i qualitat. Ens aproparem a un procés meravellós i màgic, des de la formació de la imatge a la fotografia final.

Taller de cianotípia i paper salat
A càrrec de Lola Montserrat, fotògrafa
Dissabte 29 de novembre de 10 a 14 h
Posarem en pràctica dues tècniques fotogràfiques del segle XIX basades en la impressió per contacte. A partir d’objectes quotidians obtindrem imatges sorprenents i gairebé pictòriques, d’una intensa tonalitat blava amb la tècnica de la cianotípia, i amb tonalitats ocres i aspecte antic en el cas del paper salat.

 

ITINERARIS

Del Pla de Palau a la Rambla. Els primers daguerreotips fets a Barcelona
A càrrec de Jep Martí Baiget, arxiver i historiador de la fotografia
Dissabte 15  de novembre a les 11 h
Ruta pels escenaris on es van elaborar les primeres fotografies d’una Barcelona encara emmurallada, reconstruint els punts de vista i el perquè de la seva rellevància. L’inici serà al Pla de Palau, on es va fer el primer daguerreotip, ara fa 175 anys.

Els estudis fotogràfics del 1900: de les Rambles al Passeig de Gràcia
A càrrec de Ricard Marcos de Fotoconnexió
Dissabte 22 de novembre a les 11 h
En els terrats de les Rambles van obrir els primers estudis fotogràfics per, dècades després, ocupar espais de l’Eixample, com l’estudi de l’excel•lent fotògraf Pau Adouard, un dels més luxosos de la ciutat ubicat als baixos de la casa Lleó Morera.

 

Totes les activitats són gratuïtes. Cal reserva prèvia al tel 934880590. Places limitades
Hi col·laboren: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Fotoconnexió i F. Català-Roca, espai de fotografia