Activitat — Fem barri, Finestres

Inauguració de l’exposició ‘Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques’

12 de setembre de 2019

Ahir dijous dia 12 de setembre s’inaugurava l’exposició de Finestres de lamemòria ‘Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques’ a La Casa Elizalde. Les sales d’exposicions es van omplir entre visitants entusiasmats, dones fotògrafes participants a l’exposició i familiars que van voler compartir el moment amb elles.

L’exposició proposa una anàlisi de la relació que s’ha establert, des de 1900 fins als anys vuitanta, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l’Eixample i es podrà visitar fins al 25 d’octubre a La Casa Elizalde.

La inauguració va començar amb els parlaments de les comissàries Lourdes Delgado i Núria F.Rius. Delgado va explicar la llavor que va donar lloc a aquesta exposició i és la idea de no voler presentar el treball de les dones i les seves pràctiques fotogràfiques com si fossin heroïnes o pioneres, si no  donar una visió de la fotografia inclusiva. Delgado també va destacar que aquesta exposició parla d’unes pràctiques fotogràfiques que s’han anat teixint al llarg de la història de la fotografia, que depèn de l’ús i no tant de les persones concretes.

La Núria F.Rius va voler reivindicar les pràctiques fotogràfiques sovint menys reconegudes com són la fotografia domèstica, publicitària o el fotomatón. Rius va afirmar que aquesta exposició ha estat ambiciosa, en un espai petit amb una cronologia que va des de finals dels segle XIX fins a mitjans de 1980.

L’estructura s’organitza en tres espais que responen a tres maneres de generar aquesta pràctica fotogràfica. En primer lloc, el món aficionat que respon a l’ esfera privada, amb aparells
automàtics i fotografies de circulació privada. En segon lloc la fotografia amateur, dones que s’han apropat a la fotografia amb aspiracions estètiques i que han participat d’exposicions i de competicions artístiques. I finalment la professional, fotògrafes que s’han guanyat un sou amb la pràctica fotogràfica com el retrat, el cinema, reportatge social…etc.

Per concloure, Rius va destacar que fer una exposició sobre dones i fotografia no ha estat fàcil, ja que la cerca de material ha estat un procés llarg i dificultós. Això és degut a que el treball que feien les dones no ha estat reconegut com quelcom que tingués un valor.

La darrera persona en parlar va ser una de les fotògrafes que van participar en l’exposició, Francesca Portolés. Una dona que ha fet fotos des de ben petita, i que des de fa cinquanta anys pertany a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, de la qual va ser presidenta. Portolés va voler agrair, molt emocionada, l’oportunitat de poder exposar el seu treball fotogràfic.