Activitat — Finestres

Commemoració de 175 anys de fotografia a Barcelona a La Casa Elizalde

141113_Elizalde_20.JPG

Del 13 de novembre al 9 de desembre de 2014

Enguany hem celebrat una efemèride molt especial, l’arribada de la fotografia a la nostra ciutat, ara fa 175 anys. Per això hem pogut gaudir a La Casa Elizalde de tot un cicle d’activitats al voltant de la història de la fotografia a Barcelona i de la relació de la fotografia amb la memòria històrica local.

Entre el 13 de novembre i el 9 de desembre, durant pràcticament un mes, hem gaudit de conferències a càrrec de reconeguts historiadors de la fotografia, com María de los Santos García Felguera i Jep Martí, que van mostrar les darreres investigacions sobre el desenvolupament dels primers daguerreotips a Barcelona i l’aparició dels primers retratistes. La sociòloga de l’art Núria Peist va abordar la qüestió dels valors de la fotografia i la seva funció social, de representació i reforç de llaços comunitaris i de creació d’identitat. Gràcies a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i al seu conservador Rafel Torrella hem tingut l’oportunitat de conèixer a fons l’evolució tècnica de la fotografia al llarg del segle XIX i Lluís Permanyer ens ha apropat a la pràctica de la fotografia a l’Eixample del 1900. Hem tancat el cicle amb una conferència a càrrec de Núria F. Rius i Jordi Calafell sobre la fotografia domèstica, la fotografia amateur, des dels seus inicis fins els anys 70 del segle XX.

També hem comptat amb la presentació de projectes construïts, com Finestres de la memòria, a l’entorn de la fotografia i la memòria històrica local. Hem comptat amb la presentació del Fons fotogràfic popular de la Barceloneta, Fem memòria, el bloc historiadebarcelona.org i el Fons fotogràfic Joan Balmes. Hem pogut conèixer tècniques fotogràfiques antigues i nocions de conservació de fotografies en diversos tallers i els itineraris ens han apropat als indrets més representatius del desenvolupament de la fotografia a la nostra ciutat.

Han estat unes jornades on hem tingut l’oportunitat d’aprendre i compartir molts coneixements sobre fotografia antiga i que segur que faran créixer i enriquiran el nostre projecte, Finestres de la memòria. Dreta de l’Eixample. Agraïm la participació del nombrós públic en totes les activitats i la col·laboració de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Fotoconnexió i Francesc Català-Roca, espai de fotografia, que han fet possible la celebració d’aquest cicle tan especial.