Activitat — Finestres

Conferència sobre els daguerreotips a Barcelona

Finestres-fotografia.jpg

Comença el cicle d’activitats 175 anys de fotografia a Barcelona amb un dels actes més esperats, sobre els inicis del daguerreotip a Barcelona, les circumstàncies i els actors que van portar aquest invent provinent de França a la ciutat. Els historiadors de la fotografia, María de los Santos García Felguera i Jep Martí Baiget, van desgranar les noves recerques realitzades en aquest àmbit davant un públic que omplia la sala d’actes de La Casa Elizalde i que va aplaudir les aportacions dels ponents en la història de la fotografia de la nostra ciutat.

En especial, van aportar noves dades sobre l’artífex que va promoure que l’aparell inventat per Daguerre i Nièpce fos portat a Barcelona, el gravador Ramon Alabern i Moles. Diversos membres de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona van interessar-se l’any 1839 per aquest invent, després de la seva presentació a París i van adquirir l’aparell que Ramon Alabern va portar a Barcelona, conscients que estaven davant quelcom extraordinari, capaç de generar vistes mitjançant procediments físics i químics.

Ben aviat, després de les primeres experimentacions s’iniciaria la important vessant comercial del daguerreotip a Barcelona, sobretot en l’àmbit del retrat. Així, s’establien els primers daguerreotipistes de la ciutat, sobretot als voltants de la Rambla i en pisos amb terrat on construïen galeries de vidre per poder retratar amb llum natural. Durant els anys 40 del segle XIX professionals com Sardin, Mattey i el manresà Maurici Sagristà, aquest últim considerat el primer fotògraf català, van retratar en plaques de coure platejades la pròspera burgesia catalana que, tal com es pot veure en la premsa de l’època, va apassionar-se per aquesta tècnica i va crear tot un ritual al voltant del fet de retratar-se.

El cicle 175 anys de fotografia a Barcelona continuarà amb altres actes al voltant de qüestions com el valor patrimonial de la fotografia, les tècniques fotogràfiques del segle XIX i el paper de la burgesia en el desenvolupament de la fotografia a la ciutat.

Programació cicle 175 anys de fotografia a Barcelona