Activitat — Finestres

Taller Demostració de col·lodió humit

Col·lodió humit.jpg

Dissabte 22 de novembre de 2014

El passat dissabte 22 de novembre vam poder gaudir a La Casa Elizalde d’una demostració d’una de les tècniques fotogràfiques més importants del segle XIX, el col·lodió humit, a càrrec de la professora i fotògrafa Lola Montserrat i en el marc del cicle 175 anys de fotografia a Barcelona. Fotografia i memòria històrica local

La tècnica del col·lodió humit es basa en la sensibilització d’una placa d’alumini amb una solució de nitrat de plata. La particularitat és que cal fer la presa abans que la solució s’assequi. És una tècnica que requereix rapidesa en la seva preparació i revelat. El millor però és el resultat, imatges úniques, amb un volum gairebé pictòric. D’altra banda, el col·lodió humit és una tècnica que ha experimentat un interès renovat en la creació contemporània.

Tot i que en el taller de dissabte no vam gaudir de les condicions de llum idònies (el dia estava ennuvolat) els participants van poder veure tot el procediment en directe i fer-se una idea de com havia de ser el treball, totalement artesanal, d’un fotògraf del segle XIX, donant el valor que es mereixen a les fotografies que ens han arribat d’aquesta època.