Activitat — Finestres

Desconcert. Ciutat, soroll i màquina 1890-1990

Tramvies davant l'estació dels ferrocarrils de Catalunya, entre 1940 i 1959. Fons Plasencia.

Nova exposició de Finestres de la memòria

La memòria històrica de les ciutats es conforma en gran part a partir de referències visuals, i menys des del registre dels seus sons. Tanmateix, les imatges també poden suggerir la dimensió sonora dels llocs i les situacions que documenten.

DESCONCERT. Ciutat, soroll i màquina, 1890 – 1990’ és una exposició construïda com una partitura, a partir d’una selecció de fotografies i filmacions provinents del fons fotogràfic Finestres de la memòria i d’altres arxius de la ciutat. L’exposició ens proposa un exercici sinestèsic: imaginar, a partir de documents visuals, la història sonora de l’Eixample i de Barcelona al llarg del segle passat, especialment aquella vinculada als sons i els sorolls generats per les màquines i els aparells que van anar irrompent a l’espai públic i a l’entorn domèstic, transformant el paisatge sonor de la ciutat: cotxes, tramvies, maquinària industrial, rentadores, ràdios, televisors i telèfons, entre molts d’altres.

A l’exposició hi participen també quatre artistes contemporanis –Eulàlia Garcia Valls, Laura Ginès, Martí Madaula Esquirol i Xavi Rodríguez Martín–, cada un dels quals ha desenvolupat una obra nova a partir d’una o diverses imatges incloses a l’exposició.

A cura d’Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura]

Descarrega el fulletó i consulta la programació de les activitats relacionades amb l’exposició.

Inauguració
Dimecres 11 de maig a les 19 h