Activitat — Finestres

Conferència ‘Els valors de la fotografia. Entre allò quotidià i l’excepció’

La família Cànovas i Rigalt.jpg

Dijous 27 de novembre a les 18 h

La fotografia és un dels productes de la cultura contemporània que presenta una major diversificació en la producció i en el consum.
A diferència d’altres llenguatges artístics, la pràctica fotogràfica és accessible a un gran nombre de persones. Gràcies a aquesta democratització de la representació, les persones ofereixen diferents visions del món relacionades amb els espais socials als quals pertanyen i pels quals transiten. D’aquesta manera, la fotografia guarda la memòria d’un passat, però també la memòria d’una manera de veure el món i de presentar-se davant els altres.
Els espais del quotidià i de l’artístic ens permeten comparar dues formes oposades d’utilització i valoració de la imatge.
Quan la fotografia es relaciona amb la pràctica artística, es transforma en una cosmovisió pròpia de les societats contemporànies: una mirada estètica i intel·lectual de la realitat. Al llarg del segle XX, la trobada de dos valors percebuts com a oposats –el documental i l’estètic i intel·lectual- va donar com resultat el desenvolupament d’un àmbit relativament autònom i original del fotogràfic: la fotografia documental.

A càrrec de: Núria Peist, sociòloga de l’art i professora de la UB

A continuació, hi haurà una taula rodona en què es presentaran projectes construïts a l’entorn de la fotografia antiga i la memòria històrica local:

– Fons fotogràfic popular de la Barceloneta. Casa de la Barceloneta 1761
Fem memòria. Biblioteca de Catalunya i altres.
historiadebarcelona.org
Fons fotogràfic Joan Balmes. Arxiu Històric i Museu d’Història de Sabadell
Finestres de la memòria. Dreta de l’Eixample. Centre Cultural La Casa Elizalde

 

Entrada gratuïta. Aforament limitat. Podeu reservar entrada trucant al 934880590 o per mail a finestres@casaelizalde.com Consulteu tota la programació del cicle 175 anys de fotografia a Barcelona