Activitat — Finestres

Ens fem una foto? Fotografia domèstica als anys 30

MIRALPEIX 2.jpg

Del 12 de maig al 21 de juny de 2016

La mostra vol ser un reconeixement al valor documental de la fotografia familiar o d’àmbit domèstic en els anys del seu primer apogeu: la dècada de 1930. Festes al carrer o a casa, íntimes i personals, les imatges constitueixen un contrarelat visual de la vida quotidiana a l’Eixample que complementa o contradiu l’imaginari que s’ha consolidat entorn de la Segona República gràcies a la força de la premsa gràfica i del cinema.

Barcelona experimenta un increment de les pràctiques i els usos fotogràfics des de mitjan anys vint. Gairebé un segle després d’inventar-se, la fotografia s’havia democratitzat fins al punt que la majoria dels barcelonins, fossin de la condició que fossin, podien autorepresentar-se. A partir d’aquest, moment la fotografia és accessible a grups socials més modestos i, sobretot, més joves.

Proliferaran sistemes econòmics i fàcils de fer-se fotografies, com el photomaton, o cabina de fotografia instantània. Els fotògrafs de carrer, cinetristes o minuters, ocuparan les grans artèries de la ciutat i la fundació de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya representarà un gran impuls per a la fotografia amateur. Els temes principals de les fotografies de les classes urbanes són el lleure i l’entreteniment al camp o a la ciutat. Les escenes es repeteixen: excursions, estiueig, jocs en terrats i balcons, el retrat al Tibidabo o al Parc de la Ciutadella.

Entre un cert sentit de consciència històrica i la necessitat d’una quotidianitat al més normal possible, les fotos de casa testimonien noves pràctiques urbanes i culturals i, sobretot, nous protagonistes, en uns anys conflictius marcats per profunds canvis polítics i socials.

Exposició del 12 de maig al 21 de juny de 2016
Inauguració: dijous 12 de maig a les 19 h

Amb la col·laboració de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona