Activitat — Finestres

Inauguració de l’exposició ‘Tal com érem. Retrats de veïns i veïnes de la Dreta de l’Eixample’

Parlaments inauguració.jpg

Dimarts 11 de març de 2014

El passat dimarts 11 de març s’inaugurava la mostra ‘Tal com érem. Retrats de veïns i veïnes de la Dreta de l’Eixample i es podrà visitar fins el 25 d’abril de 2014. Un centenar de persones, entre elles moltes famílies que havien cedit fotografies per a l’exposició, van assistir a l’acte. La comissària de l’exposició, Núria F. Rius, destacava que “Les fotografies tenen gran valor patrimonial, projecten els valors dominants del moment, ens expliquen la nostra pròpia història”.

“Som hereus de la definició francesa de l’ús de la fotografia”, afirma Núria F. Rius que explica que, l’estiu de 1839, l’ala liberal del Parlament francès “va apostar-hi com una tecnologia que podia ajudar a promoure la igualtat social”. A poc a poc, la fotografia va anar entrant en l’àmbit domèstic. Primer van ser les classes benestants les que van adquirir aquesta tecnologia però no va trigar a popularitzar-se. Així, l’exposició també recull instantànies no professionals, que retraten moments de la intimitat i esdevenen un valuós patrimoni per conèixer el nostre passat, com érem, com vivíem i especialment, com volíem ser vistos.

El conseller Joan Rodríguez va cloure l’acte i va demanar la col·laboració en el projecte Finestres de la memòria, aportant i compartint les fotografies antigues que tots conservem a casa.

La vetllada va estar amenitzada per la música del Quartet d’Arpes Ganxets, de l’Escola Municipal de Música de l’Eixample – Joan Manuel Serrat, que va oferir un repertori de temes populars i va esdevenir un punt de trobada per veïns i veïnes, on compartir anècdotes, records i vivències del barri de la Dreta de l’Eixample.