Activitat — Finestres

Inauguració d’ ‘Imaginaris de la ciutat ideal’, la nova exposició de Finestres de la memòria

finestres.jpg

El passat dijous 31 de maig vam inaugurar l’exposició de Finestres de la memòria, ‘Imaginaris de la ciutat ideal. Cinema amateur a l’Eixample 1923- 1939’. Una selecció de films amateurs, inèdits fins ara, realitzats a la Barcelona d’entreguerres i vinculats amb el territori de l’Eixample.

La comissària de l’exposició Núria F.Rius va voler destacar la importància d’aquestes pel·lícules perquè ens ajuden a fer lectures diferents del passat. “No es tracta d’una exposició d’història del cine amateur, sinó d’un estudi sobre la relació entre cinema i ciutat”, va dir Rius.
Durant els anys 20 i 30 hi ha una extensió de la fotografia amateur, els films mostren una ciutat de Barcelona “ideal”, que es vol moderna i cosmopolita, en plena transformació urbanística i demogràfica. Hi podem veure nous espais d’oci com el Tibidabo, escenes familiars i esdeveniments històrics importants com la celebració de la Segona República. Finalment, Rius va acabar fent una crida general a cuidar el material visual que tenim a casa.

La comissària Núria F.Rius ens donarà més detalls de les pel·lícules el proper dijous 7 de juny a les 19h, a una visita guiada. L’exposició es podrà visitar fins al 20 de juliol de 2018.

A més, el dimarts 12 de juny a les 19h us proposem una conferència sobre la Barcelona filmada: històries, identitats i representacions, a càrrec del grup de recerca Gracmon / I-Media-Cities (UB) . Des de finals del s. XIX, Barcelona va ser una ciutat filmada, des d’objectius documentals i propagandístics fins a amateurs. Els llocs, els objectes i els punts de vista recurrents ens parlen de la relació entre ciutat, històries i identitats.

Finalment, el dijous 28 de juny a les 21.30h gaudirem d’ una projecció conjunta al pati de La Casa Elizalde de tots aquests films familiars que sovint tenim oblidats i que moltes vegades amaguen petites i grans històries de la nostra vida i ciutat. Si tens pel·lícules en Super 8 posa’t en contacte amb nosaltres, escriu-nos un email a finestres@casaelizalde.com o truca’ns al 93 488 05 90. Conferència Memòries reversibles, a càrrec de Laboratorio Reversible.

Totes les activitats són gratuïtes, pots reservar la teva entrada trucant al 93 488 05 90, per mail a finestres@casaelizalde.com o a través del Facebook de Finestres de la memòria.
Agraïm la participació de les famílies que ens cedeixen imatges i fan possible aquest projecte. I també a tots aquells que heu tingut interès per l’exposició. Esperem que ens seguiu acompanyant en les activitats que organitzem.