Activitat — Fem barri

La Taula de Memòria Històrica del Districte de l’Eixample convida a celebrar la Primavera Republicana

Lluis-Companys.png

Del 14 al 21 d’abril de 2018

Del 14 al 21 d’abril un ampli programa de memòria, festiu i institucional servirà per celebrar els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat. En el marc de la Primavera Republicana s’inaugura la senyalització d’història i memòria d’una dotzena d’indrets de la ciutat vinculats a persones, fets o llocs rellevants, així com pràctiques socials i culturals que expressen aquests valors democràtics, obrers o republicans.

S’instal·laran plaques de memòria amb la finalitat de fer present al carrer referents de tradició democràtica popular de Barcelona. A l’Eixample els dos personatges històrics triats són el president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i el comandant de l’exèrcit republicà Conrad Miret i Musté.

Davant de la Gran Via de les Corts Catalanes, 633 -últim domicili del president Companys a Barcelona abans de marxar a l’exili el 23 de gener de 1939- s’instal·larà un faristol que honora la memòria de qui va ser l’únic president de govern elegit democràticament que va morir executat. L’acte tindrà lloc dimarts 17 d’abril a les 10 h.

Dues hores més tard, es farà un homenatge al comandant de l’exèrcit republicà Conrad Miret, eixamplenc que va néixer al carrer Urgell deBarcelona i va viure al carrer Aribau, 68, on s’instal·larà una placa del nomenclàtor en la seva memòria. Miret va comandar el Batalló de la 140ª Brigada Mixta i un cop a l’exili va ser el cap del Comitè Militar de l’Organització Especial del MOI (Main d’Oeuvre Immigrée) fins que va ser detingut per la Gestapo als Invàlids de París. Va morir assassinat per tortures a mans dels nazis l’any 1942 a la presó parisenca de la Santé, on des del 2013 hi ha instal·lada una placa que el recorda com a heroi de guerra.

La Taula de la Memòria Històrica del Districte de l’Eixample i el regidor Gerardo Pisarello participaran també el 14 d’abril en l’ofrena floral municipal que tindrà lloc a la plaça de la República a Nou Barris. El dimecres 18 d’abril a les 10h, tindrà lloc l’Acte d’instal·lació del faristol commemoratiu a la Llibreria Cinc d’Oros, davant l’Avinguda Diagonal, núm. 462.

Programa festiu

El dia 21 d’abril al vespre tindrà lloc a El Born Centre de Cultura i Memòria un concert espectacle de commemoració del 87è aniversari de la II República, amb cançons de Marina Rossell i la recreació artística de textos de Victor Català, Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, mitjançant la veu de l’actriu Sílvia Bel i ballarins coreografiats per Ramon Oller.

L’espectacle, anomenat Dones i Segona República. Commemoració del 87è aniversari de la II República, s’emmarca en l’exposició “Montserrat Roig 1977. Memòria i utopia”. També se celebrarà un altre concert de Pony Bravo i Rocío Márquez a l’esplanada d’El Born.

A més, per primera vegada s’ha organitzat un cicle de cinema republicà a la sala Apolo, que començarà dimarts, 17 d’abril, amb la projecció d’El pianista, adaptació de Mario Gas de la novel·la de Manuel Vázquez Montalbán.