Activitat — Finestres

Receptes casolanes per conservar fotografies

225.JPG

Tens fotografies antigues a casa? Com les tens guardades? Mitjançant petits canvis en la forma de guardar les fotografies podem frenar els processos de degradació de les imatges. Pep Parer i Mayte Lingg, des de l’entitat Fotoconnexió van apropar a La Casa Elizalde mètodes senzills per aconseguir una millor preservació de les fotografies dels fons familiars que tots conservem a casa, tant fotografies antigues del segle XIX (amb suports com vidre i albúmina sobre paper) fins a les fotografies dels anys 70 que poc a poc van perdent les capes de color.

Materials com plàstics d’ús alimentari (per exemple, bosses de congelació) i materials més específics, com sobres de polipropilè i papers amb PH neutre poden ser els nostres aliats a l’hora de conservar les fotografies que tenim a casa d’una manera òptima a més evidentment, de la digitalització que ens permet salvaguardar la imatge malgrat la degradació que pugui patir el suport en paper. Canvis de temperatura i humitat, adhesius de tot tipus, plàstics de PVC i petites abrasions i ratllades per haver manipulat les fotografies sense cura són els principals enemics de les nostres fotografies.

I és que les fotografies que conservem a casa són importants i tenim la responsabilitat de preservar-les perquè són mirades que ens arriben d’altres èpoques i, amb el temps, esdevenen documents històrics, més enllà del marc familiar on es van produir.

El taller ‘Aprèn a conservar les fotografies antigues’ va ser un espai on es van posar en valor les fotografies familiars antigues, es van mostrar estratègies per preservar les imatges i els participants van mostrar i compartir les seves imatges familiars. Assumpció Morell, participant del taller, va sorprendre a tothom amb unes fotografies magnífiques del segle XIX que segur que a partir d’ara estaran més ben preservades.

El proper 16 de març hi haurà una nova cita, amb ‘Posant ordre: identificació i arxiu de fotografies’, una proposta que ajudarà els participants a organitzar millor l’arxiu fotogràfic familiar i a datar i classificar les fotografies en funció de la tècnica i la tipologia.