Activitat — Finestres recomana

Recuperem la presentació del llibre ‘Barcelona fotògrafes/fotógrafas’

En relació a l'exposició 'Barcelona Fotògrafes'

L’Ajuntament de Barcelona i La Fábrica van publicar el setembre de 2020 el llibre ‘Barcelona. Fotògrafes/Fotógrafas’, d’Isabel Segura. Ara s’està fent l’exposició ‘Barcelona Fotògrafes’ que s’inspira en aquest llibre just davant del Centre Cultural El Born.

Avui us compartim la presentació que es va fer en streaming del llibre, l’objectiu del qual és ajudar a reescriure la història i donar veu a les dones fotògrafes, testimonis de primera mà de grans esdeveniments històrics així com dels moments que han donat i donen forma a la vida a la nostra ciutat.

La presentació dura 52 minuts i hi participen: Isabel Segura, historiadora i autora del llibre, les fotògrafes Pilar Aymerich i Consuelo Bautista, i Ada Colau, Alcaldessa de Barcelona.

<<Barcelona. Fotògrafes/Fotógrafas és una crònica de la ciutat que recorre tres períodes transcendentals de la història de Barcelona: des de l’inici de la dècada dels anys trenta, amb la proclamació de la II República, fins a l’esclat de la Guerra Civil; la contesa i la repressió social imposada per la dictadura franquista; els anys posteriors amb els primers movimentssocials reivindicatius, fins a finals del segle XX.

És el primer llibre que reconstrueix la història de la ciutat a través de la mirada de dones fotògrafes, posant-les en relació i explorant la narrativa urbana que amb les seves imatges han contribuït a construir. Són dones com Margaret Michaelis i les seves fotografies sobre el barri de Sant Andreu; Dora Maar, que va retratar les pageses a les places dels mercats, o Kati Horna i el seu testimoni en una ciutat en guerra; Pilar Aymerich, que fotografià el temps de la censura; Carme Garcia, fotògrafa des dels terrats o Colita, directora de fotografia de la revista Vindicación Feminista, entre altres fotògrafes.>>