Activitat — Finestres

Tal com érem. Retrats de veïns i veïnes de la Dreta de l’Eixample

631 HD_def A.jpg

De l’11 de març al 25 d’abril de 2014

Presentem un recull de retrats de veïns i veïnes de la Dreta de l’Eixample que formen part del fons fotogràfic de Finestres de la memòria. A través d’aquestes fotografies descobrirem els estudis de retrat i el seu caràcter ritual, els fotògrafs de carrer i  l’entorn de la pràctica domèstica del retrat.

El retrat ha estat des dels inicis de la fotografia un dels grans gèneres fotogràfics i un dels seus principals sentits de ser. Malgrat el desenvolupament viscut i els canvis de pràctiques experimentats, des de la fotografia professional del retratista fins a la fotografia amateur popularitzada a partir de 1950, no s’ha deixat mai de retratar les persones: un sentit profund d’immortalitat i de record n‘explica el fenomen.

Els retrats il·lustren un moment singular de la vida dels retratats o un profund sentit familiar en la seva quotidianitat més rotunda. Les fotografies narren bocins de la biografia dels veïns i veïnes de la Dreta de l’Eixample i dels vianants dels seus carrers en altres èpoques. A través de les fotografies podem veure l’atenció retratística cap als nens i nenes i les seves joguines, la indumentària de cada època, el joc dels adults davant la càmera o les dates més assenyalades, la importància de les quals obligava que se les immortalitzés amb una imatge per al record.

Comissariat: Núria F. Rius

Inauguració: dimarts 11 de març a les 19.30 h
Durant la inauguració s’oferirà un petit concert a càrrec de Quartet d’Arpes Ganxets, dirigit per Marta Jarné, de l’Escola Municipal de Música de l’Eixample – Joan Manuel Serrat.

Veure díptic de l’exposició