Activitat — Finestres

Seminari ‘Una càmera pròpia: breu història de la fotografia feta per dones’

23 i 30 d'octubre de 2018 de 18 a 20 h

Immersió a la història de la fotografia feta per dones. El títol fa referència al llibre Una càmera pròpia de Virgina Woolf, on l’escriptora analitzava com el gènere havia influït en la història de la literatura i feia un esbós d’una possible història de la literatura d’escriptores.

A càrrec de Lourdes Delgado, Doctora en Humanitats i fotògrafa.

_

1a sessió / Dimarts 23.10 – de 18 a 20 h
Una càmera pròpia:  Apunts sobre la història de la fotografia feta per dones (1839 – 1945)

Reflexió sobre el perquè és necessari avui en dia fer una història de la fotografia centrada en dones, i no simplement ‘una història’ on s’incloguin homes i dones. El gènere, com en qualsevol altre ofici, ha sigut i segueix sent una variable importantíssima en la història de les professions. Durant molts anys, el carrer i altres espais públics estaven considerats exclusius dels homes, així  la pràctica fotogràfica de les dones va quedar relegada al retrat d’estudi –sobretot de dones i criatures- i a la fotografia d’allò domèstic.

2a sessió / Dimarts 30.10 – de 18 a 20 h
Una càmera pròpia: Una història de les fotògrafes nord-americanes (1839 – 1945)

Presentació històrica d’algunes fotògrafes nord-americanes centrada en la producció, el context històric i el gènere. Tres aspectes que dialogaran per poder teixir una possible història més lluminosa que l’aparent llista de noms i imatges. Revisarem el treball de fotògrafes molt conegudes com Dorothea Lange, autora de la imatge iconogràfica Migrant mother, i Margaret Bourke-White, col·laboradora de la mítica revista Life. Així com també d’autores menys conegudes com la prolífica Frances Benjamin Johnston i Laura Gilpin, que va dedicar gran part de la seva carrera a fotografiar l’oest americà.

El seminari s’ha restringit al període que va des de 1839, quan s’inventa la fotografia, fins al 1945, any en què finalitza la Segona Guerra Mundial i la dona comença a aparèixer entre els professionals de la fotografia, fins llavors un sector apropiat pels homes.

Activitat gratuïta amb reserva prèvia: escriu un mail a finestres@casaelizalde.com o truca’ns al 93 488 05 90.